Életünk minden területét jogszabályok hálózzák be, amelyek a társadalmi együttélés során fellépő viszonyokat szabályozzák. Amikor kertünkbe, házunk elé fát ültetünk, vagy épp kivágunk, általában nem böngésszük át a törvénykönyv és a helyi önkormányzat idevágó rendelkezéseit, pedig e tevékenység is szabályokhoz, sőt esetenként engedélyhez kötött.

Így őszidőben elkezdődik a kertek nagytakarítása, amikor esetenként kivágunk és ültetünk fákat, cserjéket. E tevékenységet a fák védelméről szóló 1970. június 21-én kelt 21. számú Kormányrendelet 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet, valamint helyi szinten önkormányzati rendeletek szabályozzák. Amikor valaki egy fát telepít kertjébe, ezeknek a szabályoknak többnyire nem néz utána, főként azért, mert sokan nem is gondolják, hogy vannak ilyen rendelkezések.

Pedig két okból sem hátrány, ha tisztában vagyunk a faültetés törvényi szabályozás alapjaival. Egyrészt a védőtávolságok betartása (telekhatártól, épülettől) a mi érdekünk is, másrészt ha a szomszédsággal megromlik a viszony, az első dolog amibe belekötnek, hogy a meggyfánk átlóg a kerítésen, a diófánk árnyat vet a kertjére, vagy a nyárfánk szöszeire allergiás az egész család. Ilyenkor kezdődnek a feljelentgetések, és ha rossz helyre ültettük növényeinket, akár kötelezhetnek is ezeknek a kivágására bennünket.

A leggyakoribb reakció ilyenkor az szokott lenni, hogy: "az én telkem, kerítésen belül azt csinálok, amit akarok!!!" - Hát, ez nem egészen így van.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány több településen is érvényes rendelkezést, amelyek iránymutatóak lehetnek, amennyiben törvény szerint szeretnénk eljárni. Az ide vágó szabályok többsége azonban mindenhol a helyi önkormányzat rendeleteitől függ, ezért kisebb-nagyobb eltérések adódhatnak. Ezekről a helyi területfejlesztési tervben lehet részletesen olvasni.

Fák ültetésének szabályai

Fa és cserje belterületi telkeken többnyire a következő előírások betartásával telepíthető:

 • kiskoronájú fa telekhatártól, épülettől minimum 2 méterre
 • közép- és nagykoronájú fa telekhatártól-, épülettől minimum 3,5 méterre
 • cserje és örökzöld telekhatártól, épülettől minimum 1 méterre

Utcai fasor a következő előírások betartásával telepíthető:

 • kiskoronás fa telekhatártól, épülettől minimum 2,0 méterre
 • ajtó, ablak elé legkevesebb 2,5 méterre
 • kapubehajtótól legkevesebb 0,8 méterre,
 • törzsmagasság minimum 2,2 méter
 • Középkoronájú fa telekhatártól, épülettől minimum 2,5 méterre, ajtó, ablak elé legalább 3 méterre, kapubehajtótól minimum 1 méterre,
 • törzsmagasságuk minimum 2,2 méteres kell legyen, hogy könnyedén elférjenek alatta a járókelők.
 • Nagykoronájú fa telekhatártól és épülettől minimum 3 méterre, ajtó-, ablak elé minimum 3,5 méterre, (fasorban egységes törzsmagassággal)
 • kapubehajtótól minimum 1,5 méterre,
 • törzsmagasság minimum 2,2 méter.

Fák kivágásának és csonkolásának szabályai

 • A 10 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása engedélyköteles. Ez alól kivétel a 20 centiméternél kisebb törzsátmérőjű, nem közterületi gyümölcsfa. Eszerint a telkünkön belül, azaz magánterületünkön található 10 centiméternél vastagabb átmérőjű díszfák kivágásához többnyire engedély kell, csakúgy, mint a 20 centiméteresnél vastagabb gyümölcsfák eltávolításához.
 • A védett fafajok és bármilyen 30 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása csak a növény rossz egészségi állapota vagy szükségszerű - más módon és helyen véghez nem vihető - építési munka, illetve életveszélyes állapot megszüntetése érdekében történhet.
 • Építés miatt kivágásra kerülő fát az övezeti előírás mértékéig pótolni kell. A fapótlás helyét, módját az alkalmazott növényfajt, az ültetendő növény méretét, minőségét a városi főkertész véleményezése alapján az építésügyi hatóság határozza meg. A fapótlás szakszerű elvégzéséről a pótlásra kötelezett tartozik gondoskodni. A fapótlás faérték számítással meghatározott egy összegben megváltható.
 • Facsonkolás, alakító metszés 20 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű egyedi fán csak életveszély elhárítása érdekében történhet, szakember jelenlétében.
 • Fasor alakító-, illetve egészségügyi metszését kizárólag szakember illetve szakcég végezheti.
 • Közterületen lombos fa és tű- vagy pikkelylevelű örökzöld telepítése helyenként engedélyköteles.
 • A szabályozási tervben jelölt fasorok helyeit sem magas, sem mélyépítési létesítményekkel elépíteni, a fasortelepítés helyét megszüntetni nem lehet.
 • Közmű, elektromos- és egyéb mély-, és magasépítési munkák során a növényzetben keletkezett kárra a faérték számítás alapján az illetékes hatóság megváltási árat szabhat ki.
 • Fapótlásként a kivágott fa 1 m magasságban mért törzskörméretének megfelelő összméretű fák telepítendők
 • A fakivágási engedélyt bel- és külterület esetén a területileg illetékes jegyzőhöz kell benyújtani.
 • Országos, vagy helyi közúthálózat tartozékaként álló, vagy a közút határától 10 méteren belül álló fa esetén az engedély iránti kérelmet a közút kezelőjéhez kell benyújtani.
 • A kérelemben meg kell jelölni a kivágás helyét, az érintett fák darabszámát, fajtáját és átmérőjét, a kitermelés okát, a kérelmező nevét és lakcímét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Forrás: http://ezermester.hu

Elérhetőség email

Kapcsolat:

Cím:  2623 Kismaros
Mobil: 70/ 631-2244

Biztosított vállalkozás

Zöldhulladék komposztálás

Referenciák:

Favágás:

  Nem csak veszélyes fákat vállalunk, gyümölcsfák vagy dísznövények kivágását vagy levágását és gurigázását is elvégezzük, pl. építési hulladék vagy egyéb tűzifának való fák fűrészelélése.

 Bővebben...

Telektisztítás:

Telektisztítás Bokrok, aljnövényzet, gyökerek eltávolítása. Erdős-bokros elvadult területek, telkek megtisztítását vállaljuk, valamint a zöld hulladék elszállításának módját is megszervezzük.

Bővebben...

 
 

Bontás:

 Nyaralók, faházak, melléképületek és pajták bontását is vállaljuk szállítással, vagy építőanyag újrafelhasználással. Elbontott anyagok elszállítását, vagy telken belüli elhelyezését is megoldjuk.

Bővebben...

Gyökérkiásás:

  Mérettől függetlenül eltávolítjuk a fák és fásszárú növények gyökereit. Munkagéppel vagy kézzel, hidraulikus emelővel vagy csörlő segítségével kiemeljük vagy kiássuk a fák gyökerét.

 Bővebben...

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com